Brysselkex och schackrutor

Brysselkex och schackrutor
Bakade dessa förra söndagen, har är recepten:
Brysselkex:
ca 30 stycken
3 dl vetemjöl
1/2 dl strösocker
125 g smör
1 msk vaniljsocker
Garnering:
1/2 dl fast hallonsylt (eller annan sylt)
1/2 dl pärlsocker (strösocker funkar ochså)
röd karamellfärg (eller någon annan färg)
lite vatten
Gör såhär:
Blanda mjöl. socker och vaniljsocker i en bunken. Lägg i det rumsvarma smöret som du delat i mindre bitar. Använd en gaffel för att finfördela och blanda smötet med de andra ingredienserna.
Lägg degsmulorna i en plastpåse och tryck ihop degen till en degklump. Låt den vila i kylskåpet i 20 minuter.
Häll pälsocker i en djup tallrik och droppa några droppar karamellfärg i sockret. knugga sedan sockret mellan handflatorna så det blir rosa (eller vad du valde för färg). Ta mer karamellfärg om det behövs. Tvätta händerna efteråt!
Ta ut degen och lägg den på bakbordet. dela den i två delar. Forma varje del till en lång rulle som är ungefär 3 cm tjock. Pensla rullarna med lite vatten så fastnar pärlpärlsockret bättre.
Häll pärlsockret direkt på bakbordet och rulla degen i sockret så att det fastnar runt hela. Svep in rullarna i plastfolie och lägg dem i kyylskåpet i 30 minuter. Sätt ugnen på 175 grader.
Ta fram en plåt och lägg bakplåttspapper på. Ta sedan ut rulllarna och skär dem i en halv cm tjocks skivor. Lägg kakorna på på plåten. Gör en liten grop i mitten och klicka i sylten. Grädda dem i ca 10 minuter. De ska bara bli ljust beiga.
Recept från: Första kokboken av och med Johanna Westman
ca 50 st
Ugn. 200 grader, varmluft 175 grader
4 1/2- 5 dl vetemjöl
1 dl socker
200 g smör eller margarin
Smaksättning:
2 tsk vanillinsocker
2 msk kakao
Hacka samman mjöl, socker och matfett.
dela degen mitt itu.
Blanda den ena delen mad vanillinsocker, den andra med kakao.
Rulla ut degen i 4 jämna längder. Lägg en ljus längd bredvid en mörk längd i 2 lager.
Tryck till lätt. lägg längderna kallt en stund. Skär 3 - 4 mm tjocka skivor.
Lägg dem på smord plåt eller bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen i ca 10 min.
Recept från: Sju sorters kakor
Kommentarer
Postat av: sandra
gott!
Postat av: ExklusivaMoi
SMå kakor är verkligen nice!! Gött te kaffet om annat *mums*
Postat av: Emma Engström
Så goda de ser ut att vara! :D
Postat av: Linnea
Åhhhhh gott! Älskar småkakor!
Postat av: Ida ☯ the sky under the sea
Mums! Tycker degen till brysselkex är så himla god, haha. Fast brukar inte ha sylt i mina :O
Postat av: Jasmine
Mumsigt :)
Postat av: MATILDA ROSQVIST
Så gotT :)
Postat av: N
Vad gott! :)
Postat av: Anita
Gott :D
Postat av: Carro
mums :D
Postat av: Lis Mari
sv: Ja, som jag skrev så ser det mysigt ut, men det var allt annat än det ;)
Men så mysigt att baka kakor :D Det är rogivande på något vis. Tills det är dags att städa!
Postat av: Bea
hej det var inte igår, hur mår du då? :) kram
Postat av: MIKAELA - Mitt livs resa mot viktnedgång
Ser ju såå gott ut! :)