Brysselkex och schackrutor

Brysselkex och schackrutor
 
Bakade dessa förra söndagen, har är recepten:
 
Brysselkex:
ca 30 stycken
 
3 dl vetemjöl
1/2 dl strösocker
125 g smör
1 msk vaniljsocker
 
Garnering:
1/2 dl fast hallonsylt (eller annan sylt)
1/2 dl pärlsocker (strösocker funkar ochså)
röd karamellfärg (eller någon annan färg)
lite vatten
 
Gör såhär:
Blanda mjöl. socker och vaniljsocker i en bunken. Lägg i det rumsvarma smöret som du delat i mindre bitar. Använd en gaffel för att finfördela och blanda smötet med de andra ingredienserna.
Lägg degsmulorna i en plastpåse och tryck ihop degen till en degklump. Låt den vila i kylskåpet i 20 minuter.
Häll pälsocker i en djup tallrik och droppa några droppar karamellfärg i sockret. knugga sedan sockret mellan handflatorna så det blir rosa (eller vad du valde för färg). Ta mer karamellfärg om det behövs. Tvätta händerna efteråt!
Ta ut degen och lägg den på bakbordet. dela den i två delar. Forma varje del till en lång rulle som är ungefär 3 cm tjock. Pensla rullarna med lite vatten så fastnar pärlpärlsockret bättre.
Häll pärlsockret direkt på bakbordet och rulla degen i sockret så att det fastnar runt hela. Svep in rullarna i plastfolie och lägg dem i kyylskåpet i 30 minuter. Sätt ugnen på 175 grader.
Ta fram en plåt och lägg bakplåttspapper på. Ta sedan ut rulllarna och skär dem i en halv cm tjocks skivor. Lägg kakorna på på plåten. Gör en liten grop i mitten och klicka i sylten. Grädda dem i ca 10 minuter. De ska bara bli ljust beiga.
 
Recept från: Första kokboken av och med Johanna Westman
 
Schackrutor:
 
ca 50 st
Ugn. 200 grader, varmluft 175 grader
 
4 1/2- 5 dl vetemjöl
1 dl socker
200 g smör eller margarin
 
Smaksättning:
2 tsk vanillinsocker
2 msk kakao
 
Hacka samman mjöl, socker och matfett.
dela degen mitt itu.
Blanda den ena delen mad vanillinsocker, den andra med  kakao.
Rulla ut degen i 4 jämna längder. Lägg en ljus längd bredvid en mörk längd i 2 lager. 
Tryck till lätt. lägg längderna kallt en stund. Skär 3 - 4 mm tjocka skivor.
Lägg dem på smord plåt eller bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen i ca 10 min.
 
Recept från: Sju sorters kakor
 

Kommentarer
Postat av: sandra

gott!

2015-09-13 @ 12:50:14 - http://www.sandramusic.spotlife.se
Postat av: ExklusivaMoi

SMå kakor är verkligen nice!! Gött te kaffet om annat *mums*

2015-09-13 @ 14:38:33 - http://exklusivamoi.blogg.se/
Postat av: Emma Engström

Så goda de ser ut att vara! :D

2015-09-13 @ 17:14:40 - http://engstromemma.devote.se
Postat av: Linnea

Åhhhhh gott! Älskar småkakor!

2015-09-14 @ 14:05:34 - http://thelinneajson.blogg.se/
Postat av: Ida ☯ the sky under the sea

Mums! Tycker degen till brysselkex är så himla god, haha. Fast brukar inte ha sylt i mina :O

2015-09-16 @ 22:20:55 - http://theskyunderthesea.blogg.se/
Postat av: Jasmine

Mumsigt :)

2015-09-19 @ 10:43:23 - http://megafistairpumprave.blogg.se/
Postat av: MATILDA ROSQVIST

Så gotT :)

2015-09-20 @ 22:06:30 - http://matildays.se
Postat av: N

Vad gott! :)

2015-09-22 @ 14:03:43 - http://nouw.com/nathaliemaria
Postat av: Anita

Gott :D

2015-09-22 @ 17:23:36 - http://siliiins.blogg.se/
Postat av: Carro

mums :D

2015-10-03 @ 19:46:33 - http://carro93.se/
Postat av: Lis Mari

sv: Ja, som jag skrev så ser det mysigt ut, men det var allt annat än det ;)

Men så mysigt att baka kakor :D Det är rogivande på något vis. Tills det är dags att städa!

2015-11-29 @ 10:57:55 - http://lismari.blogg.se/
Postat av: Bea

hej det var inte igår, hur mår du då? :) kram

2015-12-02 @ 08:36:29 - http://nouw.com/beahedvind
Postat av: MIKAELA - Mitt livs resa mot viktnedgång

Ser ju såå gott ut! :)

2016-01-10 @ 20:12:00 - http://nouw.com/mikaelaandersson

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0